Overhang

Înscrisă de: Andreea Ghioca
Overhang
Data publicării: : 12 Aug 2009, vizualizări:: 1235
Localizare geografica: România, Muntii BUCEGI
Echipament folosit: Sony DSC-P150
Descriere: Peretele Policandrului, Fisura Suspendată, 29 iulie 2009.
Bookmark and Share
Galeria Foto Alpinet
Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 12 Aug 2009, 16:26

Desi nu practic, n-am practicat si nu intentioneze sa practic ceea ce noi aici numim "rock climbing", ce se vede in fotografie nu e un "overgang." Un "overhang" e un perete inclinat la peste 90 de grade. In video de mai jos se ofera informatii cu privire la tehnica folosita pentru a urca un "overhang":

http://www.trails.com/video_357_climb-overhanging-rock.html

Odata la cateva saptamani fac o excursie intr-un loc nu departe de unde locuiesc unde o multime de tineri alpinisti se antreneaza pe astfel de roci pentru "overgang passing" ca cea din video de mai sus.

Andreea Ghioca Andreea Ghioca, Miercuri, 12 Aug 2009, 16:51

Paul, un overhang, mai pe româneşte, e o surplombă; adică un segment de stâncă a cărui înclinaţie depăşeşte verticala. Dacă o să parcurgi vreodată traseul antemenţionat vei observa cu siguranţă care sunt segmentele surplombante. Până atunci trebuie să mă crezi pe cuvânt...:-?

Iulius Carebia Iulius Carebia, Miercuri, 12 Aug 2009, 17:04

Si eu cred ca-i overhang, drept dovada-i scarita aia lasata in "the wall":-P

Fără foto GHEORGHIU PAUL, Miercuri, 12 Aug 2009, 17:32

Pe romaneste, pe frantuzeste sau pe englezeste "overhang" si "surplombe" inseamna acelasi lucru. Ceea ce spuneam e ca ce se vede in fotografie nu e un "overhang" (titlul fotografiei) sau o "surplombe". Nu am nici un motiv sa ma indoiesc insa ca, asa cum spui, pe traseul respectiv sunt si cateva surplombe. Am vrut sa precizez asta pentru ca atunci cand am citit titlul si m-am uitat la fotografie discrepanta era cat se poate de evidenta. In rest, mult succes in ascensiunile tale si... ai grija!

Andreea Ghioca Andreea Ghioca, Miercuri, 12 Aug 2009, 19:46

Dacă vei mai viziona şi alte fotografii "de perete", vei observa aceeaşi "discrepanţă" la toate imaginile efectuate de sus în jos! Acest unghi nu reflectă niciodată cu fidelitate gradul de înclinare.
În rest, aceleaşi urări şi pentru tine, Paul!

Fără foto cezar jipa, Miercuri, 12 Aug 2009, 21:20

oameni buni! ce facem noi aicea? asist la discutii pro si contra de parca suntem in parlament! ptr.numele lui Dumnezeu! suntem in peretele policandrului cu niste trasee...imi aduc aminte de ele de acum, peste 30 ani antart, sa nu ne pierdem in amanunte si sa nu vedem padurea din cauza copacilor! daca vreti sa intelegeti ce vreau eu sa zic, bine, daca nu, nu! accesez zilnic situl alpinet in ideea ca discut sau comentez cu oameni de munte nu cu politicieni...va rog sa ramineti oameni de munte! va multumesc si va doresc la toti numai bine si ascensiuni sau ture faine!

Fără foto Bogdan Ionescu, Joi, 13 Aug 2009, 4:25

Domnule Paul, asa de curiozitate, ati parcurs traseul cu pricina?
Daca nu...de ce va bagati?
De ce mereu obositi alpinetii cu explicati stiintifice si detalii care NU isi au sensul aici?
Nu cred ca pune nimeni la indoiala gradul dvs de cunoastere in mai toate domeniile, dar...haideti sa nu intrecem limita penibilului, ok?

Trascau Corp Trascau Corp, Joi, 13 Aug 2009, 9:26

Frumos! Felicitări....munte este pentru toţi, dar nu toţi sunt pentru munte!

Fără foto cezar jipa, Joi, 13 Aug 2009, 19:35

revin cu o intrebare, dar "mult dorita"? un clasic din peretele policandrului.cind?

Andreea Ghioca Andreea Ghioca, Vineri, 14 Aug 2009, 11:28

...când i-o veni timpul!

Viorel Borteş Viorel Borteş, Vineri, 14 Aug 2009, 18:53

Daţi-mi voie să mă bag şi eu în discuţie: Fisura Suspendată se află în extremitatea dreaptă a Peretelui Vulturilor (asta dacă n-a mai apărut ceva pe acolo de când am fost eu ultima oară). Se numeşte aşa tocmai pentru că fisura foarte clară care străbate peretele e "suspendată" peste vreo trei surplombe, undeva prin prima lungime, undeva după Brâna Suspendată (dacă nu m-a lăsat memoria) şi undeva în ultima lungime. Să fiu sincer nu-mi dau seama pe unde vă aflaţi aici, dar dacă e să risc o "ghiceală" cred că e prima lungime, după Brâna Policandrului. Da, imaginile luate de sus sunt teribile prin senzaţia de abis dar, din păcate, lasă loc la aprecieri ca acelea ale lui Paul. Poate, pe undeva, e şi vina ta Andreea, cu titlurile în limba engleză! Cât despre Fisura Mult Dorită, îţi doresc să-i vină timpul cât mai curând, e ceva cu totul şi cu totul...de "dorit". Chiar mă întreb dacă mai există "bongul" de lemn din buza surplombei!?

Andreea Ghioca Andreea Ghioca, Sâmbătă, 15 Aug 2009, 10:53

Salut, Viorel! Nu ştiu când ai fost tu ultima oară pe acolo, dar lucrurile s-au mai schimbat în ultimii 30 de ani.:-P În extremitatea dreaptă a peretelui se află traseul Innominata (6A) a lui Viorel Nicolaescu, bătut pe la mijlocul anilor ’70. La stânga de Innominata se afla traseul Exordium Ex Abrupto, bătut în 2003 de Titus Gonţea (un traseul dintr-o cu totul altă ligă decât toate celelalte din Policandru, pentru căţărătorii hard-core ai stilului rotpunkt). Fisura Suspendată este aşadar al treilea traseu, dacă le numeri de la dreapta spre stânga. Referitor la Suspendată, surplombele încep din a treia lungime, iar poza a fost făcută din a cincea regrupare după Brâna Policandrului (ai riscat… ai pierdut:-); poza asta nu-i bună de nimic, naşte numai confuzii…:-D).
Titlul, după părerea mea, ori era în română, ori în chineză, dacă cineva doreşte să găsească nod în papură, îl va găsi oricum… Băgători de seamă au fost şi vor fi mereu!:-? Singura mea „vină” este aceea că am postat imaginea, în absenţa căreia, evident, nu s-ar fi iscat nici o „discuţie”. Mea culpa!:-(
În ceea ce priveşte Mult Dorita, nu constituie un obiectiv imediat pentru mine. Dacă mă voi simţi pregătită să intru cap într-un şesar din Policandru, atunci prima mea dorinţă s-ar îndrepta spre Innominata, la adresa căruia am auzit multe ovaţii din partea celor care l-au parcurs. Asta nu înseamnă că mi-ar displace Mult Dorita, în care, dacă mergi tu cap, te însoţesc cu cea mai mare plăcere în primul week-end cu soare. Cu ocazia asta verificăm şi prezenţa bongului cu pricina…:-)

Serban Leoca Serban Leoca, Sâmbătă, 15 Aug 2009, 15:19

Andreea, pari sa ai o anumita retinere in a aborda Fisura Mult Dorita. E drept ca am parcurs-o o singura data si asta cu mult timp in urma, asa incat amintirea ii e foarte estompata, dar nu imi aduc aminte de vreo dificultate deosebita (pentru gradul si faima ei). Astept sa o faci si sa imi spui daca am avut dreptate - sau nu. Poate ne spune Viorel inainte. Zile senine va doresc.

Fără foto cezar jipa, Duminică, 16 Aug 2009, 19:53

revin adaugind citeva vorbe, este o mare bucurie ptr.mine sa constat ca isi dau cu parerea pe aici, adevarati oameni de munte si fosti sau actuali alpinisti, carora le doresc toate cele bune! ps.pe la anul, cind oi face 60, m-o lua si pe mine cineva, secund, macar intr-un cinci? ma multumesc cu herman bhul...nu am materiale dar pot sa platesc chirie...

Viorel Borteş Viorel Borteş, Luni, 17 Aug 2009, 13:11

Mea Culpa, Andreea, pentru mica mea eroare! Desigur că Innominata nu mi-e necunoscut, l-am şi făcut de două ori, să ştii că nu e atât de speriat pe cât se spune, are un "pas" cum se spune amu, te las să-l descoperi singură! Viorel Nicolaescu, cu care am fost amic, era un tip foarte înalt şi era un fenomen pentru acea vreme. Îţi spun asta ca să ai idee la ce să te aştepţi! Dacă vrei să faci ceva în Bucegi care să te familiarizeze cu stilul lui îţi recomand Poseidon. Cât despre Mult Dorita...nu pot spune că n-aş mai "dori-o", numa nu cred să mă mai ducă macaroanele la trasee tăricele şi lungi, poate după o luuuuungă perioadă de antrenament susţinut! Aşa că...mercic de invitaţie şi...las altuia onoarea! Numa' trasee faine îţi doresc în continuare, iar pe cârcotaşi lasă-i să cârcotească!

Galeria Foto Alpinet
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii
Comentarii înscrise de Andreea Ghioca
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 421
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
FotografieComentariuData
lac
Mihai Lonca
Spectaculos!
27 Mai
White Fingers
Iulius Carebia
Sticky fingers!:-)
21 Mai
Şoimii Patriei:-)
Iulius Carebia
Deşi i-ai luat de departe, tot par cam mărişori pentru a fi şoimi... nici măcar pionieri... mai degrabă UTC-işti:-D
21 Mai
Domnul Dr.
Adrian Neagu
Chirurgie laparoscopică:-)
21 Mai
Muntele Ascuns
Iulius Carebia
Splendid!:-o
15 Mai
Cocoaşe
Catinca Iancovescu
Superbă! Zici că-i o gravură!
13 Mai
Detaliu
Şerban Sîmbotelecan
Excepţională!
13 Mai
Singur... atât de singur
Adi Chiru
Cu excepţia zăpezii, zici că-i Cape Canaveral:-)
13 Mai
Microbişti
Catinca Iancovescu
Da, dar vara intră cu toţii în sevraj:-D
13 Mai
şvaiţer
Daniel HumelnicuAdministrator Alpinet
Emmentaler:-)
13 Mai
Curiozitate
Mircea Costina
Super-drăgălaş!
13 Mai
La primavera
Andreea Ghioca
Aha, acu' am pricipit!:-)
Da, uneori e greu şi mai ales frustrant, deoarece realizezi că ai foarte puţin timp la dispoziţie în lumea asta pentru plăcerile personale. De-ar avea weekend-ul 5 zile...:-(
13 Mai
Mantis Religiosa (1)
Alexandru Badulescu
Wow! Zici că-i dintr-un generic Animal Planet!:-o
12 Mai
La primavera
Andreea Ghioca
Mulţumesc pentru aprecieri!
Pt. Iulius: îţi dau un 10 la orientare!:-)
Pt. Catinca: între ce şi ce?
12 Mai
Map Butterfly
Alexandru Badulescu
Splendid!
11 Mai
Zăpadă de mai
Catinca Iancovescu
Cornişele ălea de mai n-arată prea îmbietor...:-)
11 Mai
Aiguile du Midi
mihai vlad
Splendid vârf! De fiecare dată când îl privesc nu pot să nu mă întreb cu cât i-ar spori măreţia dacă n-ar fi acele şandramale construite pe el?
8 Mai
Arjana
Iosif Chiran
Foarte frumos!
8 Mai
Oameni fara respect pentru natura
Silviu Matei
"Ne luptam de atat vreme ca, noi, cei pasionati de offroad, sa avem o imagine curata, sa se vada ca totusi suntem dintre cei care iubesc si respecta natura"...:-D:-D:-D
8 Mai
Perennial Dreams (varianta de primăvară)
Adrian Popovici
Grozav!!!
4 Mai
Comentarii înscrise de Andreea Ghioca
[1-20] [21-40] [41-60]<  61-80 din 421
  > [81-100] [101-120] [121-140] >>
©Proiectul Alpinet 1999 - 2021