Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook
Bookmark and Share

Parcurgerea Cununei Carpaților - Miercuri, 11 Feb 2004, 12:03, vizitată de 11928 ori


Din partea Asociatiei Turistilor Montani Arad

Persoana de contact: Veres Agnes, tel - 0723-159000, averes@edrc.osf.ro

MIȘCAREA INTERNAȚIONALÃ DE TURE „CUNUNA CARPAȚILOR”

Ciclul de evenimente internationale de sport recreativ organizat de Uniunea Kárpát din Ungaria pentru cunoașterea Cununei Carpaților

01.05.2004 - 20.09.2004

PARCURGEREA CUNUNEI CARPATILOR

Scopurile ciclului de evenimente:
Popularizarea Munților Carpați care se înalța în centrul Europei și leagă Alpii cu Munții Balcani, și în același timp prezentarea atât a valorilor naturale care se regăsesc în regiune, cât și a valorilor istorice, culturale și folclorice cu totul speciale făurite de popoarele care conviețuiesc în această zonă. Vrem ca această tură extraordinară în vârful muntelui să devină o mișcare internațională de ture, un sport al maselor, o performanță care să poate fi îndeplinită de oricare dintre noi. Scopul nostru este de a arăta, că are rost a vizita și a colinda peisajele aproape intacte ale Carpaților. Un alt țel – mai îndepărtat – ar fi pregătirea unui film documentar în zece-douăsprezece episoade, care ar prezenta Cununa Carpaților. În cadrul acestui program vom înregistra continuu evenimentele excursiei, punând accent în primul rând pe valorile naturale și pe caracterul de sport al maselor a turei.

Datele evenimentelor:
Cununa Carpaților împreună cu Ungaria cuprinde șapte țări: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ucraina și România. Dintre aceste șapte țări Austria este membră a Uniunii Europene, alte patru țări vor deveni membri ai Comunității în anul 2004. România peste câțiva ani se va integra deasemenea. Ca dată de debut al ciclului am ales-o cea a aderării – 01.05.2004 – cu scopul de a arăta: popoarele Bazinului Carpantin îmbogățesc Comunitatea Europeană cu valori naturale extraordinare, cu tradiții și cu o cultură extrem de bogată și variată.

Decursul ciclului:
La 01.05.2004 pornim de la Orșova, de lângă Dunăre. „Nucleul” trupei de bază este o echipă formată din patru-șase oameni, ghizi și operatori. Se poate alătura trupei în fiecare a șasea-opta zi la așa-zisele puncte de întâlnire, pe o durată liber aleasă. Oricine poate participa la parcurgerea întregului itinerar, sau al unui fragment al acestuia, cu condiția să aibă echipament corespunzător și bună condiție fizică. La punctele de întâlnire se poate ajunge cu un autobuz „cursă specială” de la Budapesta, și tot în acest fel se poate întoarce de acolo. Acest autobuz este destinat să asigure rezerva de turiști care se alătură pe parcurs. Tura va dura – după toate probabilitățile – patru luni și jumătate, vom sosi în jur de 20 septembrie la Hainburg (Austria), la Dunăre. La tură vor participa – după așteptările organizatorilor – aprox. 1500-2000 persoane.

Itinerariul:
La desemnarea itinerarului principalul punct de vedere a însemnat linia cea mai lungă de cumpănă a apelor care poate fi trasată în Carpați.

1. 1 mai: Orșova – Băile Herculane, 1 zi; M-ții Mehadiei

2. 2-8 mai: Băile Herculane – Petroșani, 7 zile; M-ții Cerna-Godeanu-Retezat. Punct de întâlnire: Petroșani, la 9 mai.

3. 10-15 mai: Petroșani – Izvorul Lotru – Pasul Turnu Roșu, 6 zile; M-ții Parângului – M-ții Lotru. Punct de întâlnire: Cabana Oltului, la 16 mai.

4. 17-23 mai: Pasul Turnu Roșu – Plaiul Foii, 7 zile; M-ții Făgărașului. Punct de întâlnire: Plaiul Foii, la 24 mai.

5. 25-28 mai: Plaiul Foii – Predeal, 4 zile; Piatra Craiului – M-ții Bucegi. Punct de întâlnire: Predeal, la 29 mai.

6. 30 mai – 3 iunie: Predeal – Pasul Brateș – Întorsura Buzăului, 5 zile; M-ții Brașovului, M-ții Ciucaș. Punct de întâlnire: Întorsura Buzăului, la 4 iunie

7. 5-13 iunie: Întorsura Buzăului – Comandău – Treacătoarea Oituz – Pasul Rugat – Trecătoare Ghimeș, 9 zile; M-ții Bodoc, M-ții Nemira, M-ții Ciucului. Punct de întâlnire: Bükkloka, la 14 iunie.

8. 15-19 iunie: Trecătoarea Ghimeș – Pasul Borsec, 5 zile; M-ții Ciucului, M-ții Hășmașul Mare, M-ții Gheorgheni. Punct de întâlnire: Pasul Borsec, la 20 iunie.

9. 21-24 iunie: Pasul Borsec – Piatra Fântânele, 4 zile; M-ții Călimani. Punct de întâlnire: Piatra Fântânele, la 25 iunie.

10. 26 iunie – 1 iulie: Piatra Fântânele – Pasul Rodnei – Pasul Setref, 6 nap; Piatra Fântânele-Suhard, M-ții Rodnei. Punct de întâlnire: Pasul Setref, la 2 iulie.

11. 3-8 iulie: Pasul Setref – Țibleș – Vârful Fenyves – Rojai – Baia Mare, 6 zile; M-ții Țibleș – Lăpuș – Gutin.

12. 9-10 iulie: Trecerea frontierei: cu trenul la Halmeu sau prin Ungaria la Tiszabecse, călătorie la Raho. Punct de întâlnire: Raho, la 10 iulie.

13. 11-15 iulie: Raho – Pop-Ivan – Ciornahora – Hoverla – Pasul Tătar, 5 zile; M-ții Maramureș; Punct de întâlnire: Pasul Tătar, la 16 iulie.

14. 17-22 iulie: Pasul Tătar – Brațul Fekete – Pasul Pantor – Lacul Sineveri, 6 zile; M-ții Maramureș. Punct de întâlnire: Lacul Sineveri, la 23 iulie.

15. 24-29 iulie: Lacul Sineveri – Pasul Toronai – Pasul Verețke – Pasul Ujoki, 6 zile; Beskidek de Est.

16. 30 iulie: Trecerea frontierei: la Ungvar în Slovacia, Felșonemeti. Călătorie mai departe la Nova Sedlicka. Punct de întâlnire: Nova Sedlicka, la 30 iulie.

17. 31 iulie – 4 august: Nova Sedlicka – Kremenee – Pasul Duklai, 5 zile; Beszkidek de Est. Punct de întâlnire: Pasul Duklai, la 5 august.

18. 6-11 august: Pasul Duklai – Ólubló, 6 zile; Carpații Erdős. Punct de întâlnire: Ólubló, la 12 august.

19. 13-18 august: Ólubló – Zdiar – Podbanszkó, 6 zile; Szepesi-Magura, Tatra Înaltă. Punct de întâlnire: Podbanszkó, la 19 august.

20. 20-23 august: Podbanszkó – Turdosín, 4 zile; M-ții Liptói. Punct de întâlnire: Turdosín, la 24 august.

21. 25-31 august: Turdosín – Cadca, 7 zile; Beszkidek Înalți, Punct de întâlnire: Cadca, la 1 septembrie.

22. 2-10 septembrie: Cadca – Srelenka, trecere în Cehia – Zimáci, trecere în Slovacia – Myjava, 9 zile; Jávornik, Carpații Albi. Punct de întâlnire: Myjava, la 11 septembrie.

23. 12-17 septembrie: Myjava – Bratislava, trecere în Austria, - Hainburg, 6 zile; Carpații Mici, Bulgărele din Hainburg.

24. 18 septembrie: Sfârșitul turei. Întoarcerea acasă.

Efectele posibile ale ciclului de evenimente:
Parcurgerea Cununei Carpaților intenționăm sa o transformăm în parte organică a mișcării europene de ture, s-o alăturăm Turei Europene de Lung Parcurs, ca de exemplu cea purtând simbolul E4, care pornește din Spania și se sfârșește în Grecia, și a cărei segment din Ungaria cuprinde itinerarul Turei Naționale „Kéktúra” (Tura albastra).
În cazul în care pe baza acestei ture ia naștere o mișcare, turismul înviorat poate însemna o sursă existențială, mai ales în regiunile unde nu există altă posibilitate de muncă. Acest eveniment poate însemna primul pas pe calea dezvoltării.

Uniunea care organizează și conduce ciclul:
Uniunea Kárpát din Ungaria a luat ființă la 10 august 1873 la Ó-Tátrafüred, ca a șaptea uniune turistică din lume. În scurt timp a devenit o uniune de importanță națională, a înființat o mulțime de cabane, complexe turistice, a construit drumuri, a luat parte la descoperirea valorilor Tatrei. În 1948 a fost dizolvată, averea ei naționalizată.
În 1992 Uniunea s-a reînființat, în prezent are patru organizații-membri cu aprox. 200 membri. Aria ei de activitate cuprinde întreaga țară, este o organizație non-profit.
Uniunea – și organizațiile-membri – oferă programe bogate și variate în fiecare an. Pe lângă organizarea diferitelor ture pe jos, pe apă, în peșteră, ia parte și în organizarea turelor de performanță. În afară de turele de o zi-două zile, sânt importante și evenimentele de vară durând o săptămână-două săptămâni. De exemplu evenimentul jubilar Tatra Înaltă, tura în Dolomite, în Subcarpatia, în M-ții Rodnei, la Băile Herculane și în împrejurimi, etc. Uniunea are grijă și de asigurarea „rezervei”: în ultimii ani a organizat cursuri de ghid montan, cursuri de „casă” de alpinism, de parcurgere a ghețarilor. Uniunea ia parte și la activitățile sociale: la Nagy-Hideghegy din M-ții Börzsöny curăță și îngrijește partia de schi.

Președintele comisiei de organizare:
Géza Jeszenszky, președintele Uniunii Kárpát din Ungaria

Partenerii care ajută organizarea evenimentului:
În România Uniunea Kárpát din Ungaria, în Ucraina Federația Maghiară de Cserkész din Subcarpatia, în Slovacia Uniunea Carpați din Kassa. Întreținem relații bune cu toate cele trei uniuni.

Conducătorul ciclului de evenimente:
József Mályi, alpinist, ghid de ture montane, conducătorul Primei Expediții „Cununa Carpaților”, vicepreședintele Uniunii Kárpát din Ungaria.

Principalul organizator al ciclului de evenimente:
László Vámos, ghid de ture montane, vicepreședintele Uniunii Kárpát din Ungaria.

Sponsorizarea ciclului de evenimente:
Ciclul de evenimente popularizează timp de cinci luni M-ții Carpați, tezaurul cultural al popoarelor care trăiesc în regiunile respective. Activitatea noastră este de o înaltă valoarea publicitară pentru birourile turistice care își desfășoară activitatea în regiune, pentru firmele care comercializează echipamente și ustensile de sport, și pentru unitățile care deservesc turiști. Am putea profita cu toții dintr-o astfel de colaborare.

Rugăm cu respect firmele, întreprinzătorii particulari, fundațiile ca – după posibilitățile lor – să sponsorizeze această nobilă inițiativă! Dat fiind faptul că Uniunea noastră este o organizație non-profit – după legile în vigoare – suma contribuției se poate scade din impozit.
Nr. contului bancar a Uniunii: OTP Bank: 11705008-20428518

Posibilități de contactare:
Site-ul Uniunii Kárpát din Ungaria:
www.karpategyesulet.hu
József Mályi:
e-mail: malyi@generalkaiser.hu
mobil: (30) 394-4715
László Vámos
e-mail: vamos.l@vnet.hu
mobil: (30) 971-2146
Gabriel E. Mera


Legături cu Ghidul Montan:
Muntii PIATRA CRAIULUI - Casa de Vanatoare Piatra Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Garofita Pietrei Craiului  
Muntii TIBLES - Comuna Grosii Tiblesului  
Muntii TIBLES - Varful Tibles  
Muntii TIBLES - Varful Stefanitei (1181)  
Muntii RODNEI - Valea Fantanii  
Muntii RODNEI - Comuna Sant  
Muntii RODNEI - Valea Baia  
Muntii RODNEI - Compl.Turistic Borsa  
Muntii RODNEI - Dealul Stefanitei  
Muntii RODNEI - Pasul Setref  
Muntii SUHARD - Mt. Stefan  
Muntii SUHARD - Varful Magura Cosnei (1256)  
Muntii SUHARD - Popasul Turistic Runc  
Muntii SUHARD - Varful Suhardul Mare (1326)  
Muntii CALIMAN - Satul Calimanel  
Muntii CALIMAN - La Monument (dn 15 Toplita-borsec)  
Muntii CALIMAN - Rezervatia 12 Apostoli  
Muntii CALIMAN - Varful Calimanul Cerbului  
Muntii HASMAS - Sub Varful Hasmasu Negru (1773)  
Muntii HASMAS - Popasul Turistic Lacu Rosu  
Muntii HASMAS - Varful Suhardu Mic  
Muntii HASMAS - Valea Suhard  
Muntii HASMAS - Sub Varful Piatra Lunga  
Muntii NEMIRA - Bratul Trecatoarei  
Muntii NEMIRA - Varful Nemira Mare (1649)  
Muntii NEMIRA - Varful Nemira Mica (1627)  
Muntii NEMIRA - Popasul Turistic Slanic-Moldova  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Pasul Rugat (DN11B)  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Satul Bodoc  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Izvorul Bodoc  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Baile Balvanyos  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Baia Acra  
Muntii BODOC (CIOMATU) - Varful Bodoc (1193m)  
Muntii BRETCU-OITUZ - Dealul Oituz Izvor  
Muntii BRETCU-OITUZ - Pasul Oituz  
Munceii INTORSURII - Intorsura Buzaului  
Munceii INTORSURII - Poiana Lunga  
Muntii CIUCAS - Comuna Vama Buzaului  
Muntii CIUCAS - Cabana Ciucas  
Muntii CIUCAS - Saua Ciucas  
Muntii CIUCAS - Varful Ciucas  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - Predeal - Valea Joitei  
Muntii FITIFOI (PREDEAL) - D.N. 73A Predeal - Piriul Rece  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Satul Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Podul La Riul Mare Spre Magura  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Valea Lui Ivan  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Curmatura Pietrei Craiului  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Sub Varful Turnu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Brina Caprelor (Craiului)  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Turnu  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Comuna Fundata  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Varful Predealul  
Muntii FAGARASULUI - Saua Magura  
Muntii FAGARASULUI - Transfagarasan  
Muntii FAGARASULUI - Satul Turnu Rosu  
Muntii FAGARASULUI - Cabana Cumpana  
Muntii FAGARASULUI - Compl.Turistic Sambata  
Muntii PIATRA CRAIULUI - Cabana Plaiul Foii  
Muntii FAGARASULUI - Saua Apa Cumpanita  
Muntii FAGARASULUI - Curmatura Foii  
Muntii PADUREA CRAIULUI - Pestera Baia Cocosului  
Muntii GODEANU - Varful Godeanu  
Muntii RETEZAT - Saua Retezatului  
Muntii RETEZAT - Dealul Cumpana  
Muntii RETEZAT - Varful Retezat  
Muntii GODEANU - Sub Varful Godeanu  
Muntii TIBLES  
Muntii RODNEI  
Muntii SUHARD  
Muntii CALIMAN  
Muntii HASMAS  
Muntii NEMIRA  
Muntii BODOC (CIOMATU)  
Muntii BRETCU-OITUZ  
Munceii INTORSURII  
Muntii CIUCAS  
Muntii FITIFOI (PREDEAL)  
Muntii PIATRA CRAIULUI  
Muntii FAGARASULUI  
Muntii PADUREA CRAIULUI  
Muntii RETEZAT  
Muntii GODEANU  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Baile Balvanyos-Izvorul Ibolia-Cimitirul Pasarilor-Grota Puciosu-Sanatoriul Turia-Baile Balvanyos

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii

Știrile sunt preluate ca atare de la sursele menționate.
Nu ne asumăm nici o responsabilitate pentru forma și conținutul lor.