Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Statiunea Moneasa

Bookmark and Share

Informații -

Nu există informații

Stiri

[12 Aug 2004] Marcajele din Munții Codru Moma (Cătălin Olteanu)
[22 Ian 2004] Lansare de carte (Gabriel E. Mera)
[6 Oct 2003] Veniți în Munții Codru Moma (Cătălin Olteanu)
[14 Mai 2007] Masa rotunda-Drumetia in M Apuseni (Dorel Gureanu)

Fotografii

Autumn.off!
Royal Casino
Trezirea la viață
At dusk...
Fotograful

Trasee

MarcajDirectieGPS
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Pestera Liliecilor
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Pestera Liliecilor
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Creasta Principala prin Valea Boroaia
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Platoul Carstic Vascau prin Varful Cretu
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Varful Izoi prin Cabana Izoi
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Varful Izoi prin Dealul Feredeu
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Comuna Baita prin Satul Camp Moti
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Cantonul Silvic Ponoras prin Cantonul Silvic Valea Lunga
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Comuna Dezna prin Cetatea Dezna
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Statiunea Moneasa prin Valea Pietrosu
In Muntii CODRU-MOMA
Spre Statiunea Moneasa prin Varful Cretu

Informatii GPS

Mesaje lista email

[16 Iun 2009] [a] Excursii mai-iunie (Kirandulas)  
[22 Ian 2004] @ Monografia Turistica a Judetului Arad (Gabriel Mera)  
[17 Mar 2003] @ Proiectul proclimbing Herculane-Amfiteatru (Frank Schobel)  
[3 Apr 2004] @ Invitatie in Croatia, la vara ... (Rosioru Gabi)  
[27 Oct 2003] Re: @ infos schi austria (Alexandra Coliban)  

Alte informatii


PRIN COMUNA MONEASA - descrierea obiectivelor

La intrarea în comună trebuie să ținem seama de faptul că intrăm totodată în teritoriul Rezervației Complexe Moneasa. Pe partea stângă a drumului, dincoIo de pârâu este un perete de calcar propice pentru manșe de alpinism. Urcând în susul comunei ajungem Ia Biserica Ortodoxă din Moneasa.
Aceasta este localizată în partea stângă a șoselei, între acesta și pârâul Moneasa. S-a construit între anii 1941-1942 pe locul altei biserici distruse.
Continuind în amonte, trecem podul peste pârâu și curând pe partea dreapta întâlnim alte obiective interesante:
Bustul artistului plastic, pictor si sculptor GHEORGHE GROZA 1899-1930. Acesta a fost realizat de Mihai Ferenț în 1986. Consiliul Local dorește realizarea unui muzeu în cadrul Căminului Cultural al Comunei Moneasa, cu exponate ale regretatului artist.
TERENUL DE FOTBAL. În continuare pe șosea, pe partea dreaptă a acesteia este amplasat terenul de fotbal al comunei.
Acesta este bine întreținut, iar echipa formată din tineri localnici sunt susținuți de moneseni, trup și suflet.
Peste drum este școala care a fost modernizată și poate concura cu orice instituție similara de vârf.
Puțin mai sus, spre stațiune, sunt câteva magazine și grădinița.
BOUNI ANlICI - Are în componență un bar rustic și frumos, în spate o terasa tot rustică și un cochet magazin mixt gen boutique. Deschis zilnic între orele 10-21. Acesta oferă spre vânzare produse alimentare (conserve, dulciuri, fructe, băuturi, legume, mezeluri, înghețată etc.) și nealimentare (cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte, porțelanuri etc.).
ABC - Aria Buteni - Magazin alimentar, oferă produse alimentare.
Magazin Alimentar - ABC. Desface produse alimentare și nealimentare ca detergenți, textile, cosmetice, încălțăminte, legume, preparate din carne, lactate, fructe etc. Deschis zilnic intre orele 7-21, duminica închis.
Tot aici este și grădinița, și ea complet renovată.
În continuare, tot pe partea stânga a șoselei, este Parohia Romano-Catolică, construită în anul 1760 de Bohus Emerich. În curtea bisericii există și un monument ridicat de Gr. Wenckheim Frigyes și Crisytina, datând din 1893. A fost renovat în anul 1903, cifra ce apare înscrisă și pe acoperișul turnului (turlă).
Trecem podul peste pârâu și pe partea stângă stă, parcă să ne întâmpine PIETRARUL DIN MONEASA.
Acest monument a fost ridicat de sculptorul Alexandru Andrițoiu în cinstea tuturor cioplitorilor de piatră din Moneasa, în anul 1956. Pe una din laturile monumentului sunt trecuți cei 54 de cioplitori care au contribuit la realizare acestei lucrări.
În continuare, tot pe partea stângă urmează Căminul Cultural.
Acesta este unul dintre cele mai frumoase cămine culturale comunale, dar momentan este mai puțin solicitat. În viitorul apropiat se vrea să se realizeze aici un mic muzeu cu exponate ale regretatului artist Gheorghe Groza.
Peste drum de cămin este amplasată clădirea Consiliului Local Moneasa și postul de Poliție.
Pe partea stânga a străzii este un grup comercial, constând din: Cafe Bar și Magazin Mixt care desface produse nealimentare (fierărie, textile etc.). Deschis zilnic între orele 8-22, iar duminica între orele 10-21 și Casa de Economii și Consemnațiuni.
Aceasta este deschisă zilnic între orele 7-12,1630-1930, iar sâmbăta și duminica este închis.
Puțin mai amonte, pe partea dreaptă, după consiliu este Dispensarul. Aceasta oferă îngrijiri medicale la orice oră din zi sau noapte. Sâmbătă/duminică de la orele 8 - 15, tel. 110. În continuare tot pe partea dreaptă este un hotel-pensiune.
HOTEL ROMGERA-SÂNTANA. Funcționează în perioada mai - decembrie. Oferă cazare în 36 de camere duble și două apartamente, totalizând 74 de locuri. Prețul unui pat pe noapte este de 30.000, echivalentul a 6 DM. Masa se poate servi în cantina-pensiune de 150 locuri, iar costul unei pensiuni complete este de 65.000 lei, echivalentul a 14 DM. Are și parcare proprie. Informații la telefon 057/439277.
Pe partea stângă a străzii întâlnim A.F."Briali". Acesta este un mic dar cochet bar și terasă, totalizând 30 locuri. Deschis zilnic între orele 8 - 12 și 17 - 22, duminica 17 - 22.
Continuându-ne drumul în amonte, lăsăm în urmă deschiderea dintre cele două case pe unde urcă marcajul spre Peștera Liliecilor, apoi, curând, trecem din nou podul peste pârâul Moneasa și intrăm în stațiune. Continuând pe aleea principală, pe parte stângă întâlnim:
Club CASTEL MONEABA *** s-a constituit în 1993. Vilele "Narcisa" și "Rozmarin" au fost reamenajate valorificând stilul original al construcțiilor.
Format dintr-un complex de vile, având în total 54 de locuri în 17 camere cu 1, 2 și 3 paturi sau apartamente cu baie, frigider și televiziune în circuit închis. Preț cazare în camera dublă: 200.000 lei/noapte/camera, incluzând și micul dejun pentru două persoane. Masa se poate servi la restaurantul propriu cu 60 locuri. Costul dejun + cina este de 100.000 /persoana/zi. Are un salon polivalent, dispune de o mini-bază de tratament proprie cu saună, bazin de recuperare și masaj. Are teren de tenis și parcare. La recepție se găsește un punct de informare turistică. lnformații și rezervări de locuri la telefon: 057/439162.
Puțin mai amonte, pe partea stângă, după vila "Rosmarin" este vila "Crinul".
Aceasta a aparținut tot baronului Andreny. În vremea comunismului a fost vila rezervată pentru personalitățile vremii, iar azi aparține Ministerului de Interne.
Urcând mai departe pe drum, acesta se bifurcă, iar pe varianta din dreapta, pe unde urcă și marcajul turistic, întâlnim ultimele două vile.
Vilele "Căpriorul" și "Rândunica", nu prezintă importanță istorică, iar momentan sunt dezactivate.
Drumul continuă în amonte, mai sunt câteva case, apoi doar marcajul urcă lin alături de pârâul Pietros. Ne reîntoarcem la aleea princială, pe care o urmăm în continuare spre centrul stațiunii.
Pe partea dreaptă este terenul de sport, care este în custodia Club Castelului. Se pot practica aici sporturi ca: tenis, volei, handbal, minifotbal etc.
Pe partea stângă urmează vilele "Dalia" și "Ghiocelul", vile ce au fost construite de Iosif Rangheț (primul patron al Uzinei de strunguri Arad - actualmente Întreprinderea de Mașini Unelte). Vila "Dalia" nu mai funcționează, iar vila "Ghiocelul" aparține stațiunii. Informații, Hotel "Moneasa", tel. 057/439151.
Pe partea dreaptă este "Ștrandul" s-a amenajat între anii 1934 - 1936. Dispune de 3 bazine, două pentru copii cu apă termală, unul are și topogan și unul de dimensiuni olimpice. Funcționează aici un chioșc, unde se vând: gustări, mici, bere, răcoritoare. Seara se organizează discotecă, iar iarna patinoar. Prețul biletelor de intrare este echivalentul a 2 DM pentru adulți și 1 DM pentru copii ori grupuri (8 - 4000 lei).
Pe partea stângă a aleii principale, în dreptul ștrandului, este Teatrul de Vară, aici în lunile iulie și august se desfășoară manifestări culturale populare.
Puțin mai amonte se desface o firavă alee spre stânga și dreapta. Spre stânga ajungem la vila "Hortenzia", construită de dr.Balog, în anul 1936, și care, după anul 1989, a intrat în degradare. Aleea din dreapta face legătura cu șoseaua.
Continuându-ne plimbarea în susul aleii principale, prin frumosul parc al stațiunii, ajungem la Hotel "Parc". Acesta nu mai funcționează. Acest hotel a fost construit după anul 1974, fiind primul din stațiune.
Vila "Magnolia" este așezată în continuarea hotelului, tot pe partea stângă. Clădirea a fost construită în anul 1912 de către societatea "Astra Română", actualmente nu funcționează. Pe partea dreaptă este o fântână cu apă minerală captată din izvoare.
Mai câțiva pași și am ajuns în centrul stațiunii, situat la gura Văii Băilor. Aici sunt mai multe magazine, un cafe-bar, o fântână arteziană și harta turistică a zonei, loc din care sunt descrise traseele turistice care pornesc din Moneasa.
Pe partea stângă, trecând podulețul, este barul de zi "Ciuperca".
În continuare, după bar, mai este un magazin, o farmacie, un atelier foto și o frizerie. Tot pe partea stângă, pornește în sus un drum pietruit pe Valea Băilor (Aleea Băilor). În fața noastră pe partea stângă, este amplasată harta turistică, alături de săgețile indicatoare. Pe partea dreaptă este un chioșc de înghețată, "Tanamera" - care servește pe lângă înghețată, o gamă variată de dulciuri și răcoritoare, urmat spre dreapta de Loto-Prono, Rodipet (chioșc de ziare + reviste + vederi) de un magazin mixt, "Cardinal". Este un magazin sezonier (1.06 - 1.10) de articole nealimentare (îmbrăcăminte, încălțăminte, articole sportive etc.). Deschis zilnic între orele 10 - 20. A.F. "Valmira" - chioșc ce oferă spre vânzare produse alimentare și nealimentare ca: dulciuri, răcoritoare, fructe, detergenți, cosmetice, țigări etc. Deschis zilnic între orele 10 - 20. Spre dreapta, după chioșcul cu dulciuri, dacă traversăm șoseaua, observăm spre aval o clădire cu un etaj. Aceasta, între anii 1893 - 1964 a fost gara CFR - linie îngustă. Trecând pe lângă clădire, prin stânga, apoi peste pod, întâlnim clădirea popicăriei (momentan nu funcționează) și o potecă ce urcă la pârtia de schi.
Din centru urcând spre stânga pe drumul pietruit de pe valea Băilor, după cca. 50 m, acesta se lărgește după un mic baraj, îndărătul căreia a fost cândva o frumoasă păstrăvărie. Mai înoată încă câțiva păstrăvi care au supraviețuit braconajului. Puțin mai amonte, unde din nou se îngustează pârul, este Rezervația de Nuferi, deosebit de frumoasă în timpul înfloriri. Tot aici drumul ocolește pe stânga clădirea primei baze de tratament și motel-vilă "Nufărul" - construită de groful Weincheim, după anul 1893, acum o ruină. Mai amonte, pe partea stângă, este clădirea fostei vile "Margareta", construită odată cu vila "Nufărul". Aceasta era folosită ca bucătărie, după anul 1893, apoi casă de odihnă. În continuare pe partea stângă este prima uzină de apă, alimentată de Grota Urșilor, iar pe partea dreaptă în continuarea vilei "Nufărul" este bazinul fostei baze de tratament. În partea opusă a acestei clădiri (între aceasta și versant) mai există încă primul izvor de ape minerale, în stare înaintată de degradare. Continuând drumul în amonte, întâlnim două izvoare, apoi drumul se termină la intrarea Peșterii "Grota Urșilor", rezervație naturală (descrisă în capitolul "Trasee nemarcate").
Coborând spre izbucul de unde iese apa, pe partea stângă, se mai pot vedea urmele unei table ce atesta valoarea apelor minerale ale acestor izvoare.
A fost montată de groful Czaran Gyula, devenit prin anii .................. obiectul unui barbarism (tabla a fost distrusă cu dalta și ciocanul, după supusele locuitorilor, de.................).
Din centrul stațiunii, continuând în sus pe aleea principală, lăsăm în urmă locul primului champing, mascat de un gard viu, format din..................., ocolim spre dreapta clădirea fostei cantine (clădire a cărei reamenajare se dorește în viitorul apropiat), apoi ajungem la capătul aleii unde aceasta se întâlnește cu șoseaua, loc marcat și de un restaurant.
Restaurantul "Tanamera". Pe lângă restaurant are în componență și un bar, totalizând 170 de locuri și o terasa de 60 de locuri.
Pensiunea completă în cadrul restaurantului este la prețul echivalent a 16 DM, demipensiune (prânz și cină), 13 DM. Oferă preparate din pește, vânat, specialitatea casei fiind pulpa de pui umplută cu cașcaval și tochitura haiducească. Tel. restaurant: 057/439239.
Peste drum de restaurant este o parcare mare (capătul liniei de autobuz) pe marginea căreia se aliniază câteva boutique-uri, magazine și tarabe. Prima fiind:
"Papion", snack bar-terasă. Deschis de dimineața până noaptea, oferă produse alimentare și nealimentare (pizza, hot-dog, răcoritoare, băuturi alcoolice etc.)
"Pagat" - boutique - desface produse alinmentare și nealimentare (îmbrăcăminte, încălțăminte). Program zilnic 1000 - 2100

vara (iunie - septembrie), iarna 1000 - 1800.
vara
"Dallas" - terasă - bar, oferă spre vânzare clienților săi, produse alimentare (hot-dog, mici, pateuri, dulciuri etc.) precum și băuturi alcoolice și răcoritoare.
În împrejurimile parcării se mai găsesc diferite tarabe cu suveniruri artizanale și o tarabă cu cărți de tot felul. (Timiș - Librăria Excelsior, orar: ............, în rest la cabană masaj UTB 900 - 2200, cărți mai noi și mai vechi de la edituri prestigioase din țară.
Continuând pe șosea, trecem podul peste pârâul Megheș, pe partea dreaptă este lacul din stațiune.
Lacul este în custodia S.C. "Aria" Buteni S.A., având bărci și hidrobiciclete. Pentru o plimbare de 30 min. se plătește echivalentul a 2 DM (10.000 lei). Lacul a fost amenajat după anul 1975, iar pe insulă există un mic bufet, actualment închis. Caseria este deschisă zilnic între orele 1000 - 2000.
Pe partea stângă a șoselei este amplasat un mai nou hotel.
Hotel - restaurant "Moneasa". Cazarea se face în 97 de camere cu 2 - 3 paturi la prețul echivalent a 15 DM/noapte (70-75.000 lei/pat/noapte) - grupurile beneficiază de reducere. Restaurantul are 120 de locuri, o pensiune completă, constând echivalentul a 13 DM. Pe latura dinspre șosea are și o terasă unde se preconizează a se realiza în viitorul apropiat o rotiserie. Hotelul are bază proprie de tratament, legătura cu aceasta realizându-se printr-un culoar acoperit, iar restaurantul oferă la cerere și meniuri dietetice. În hol funcționează un bar de zi, frizerie, coafură, jocuri mecanice și biliard. Informații și rezervări de locuri la recepție, tel.057/439151.
În continuare pe partea stângă întâlnim o unitate de desfacere - snack-bar. Aceasta aparține S.C. "Aria" S.A. Buteni. Desface băuturi și produse alimentare.
Mai departe, pe stânga, este un mai nou magazin, A.F. "La Piovra", oferă prin vânzare produse alimentare (băuturi răcoritoare și alcoolice, conserve, dulciuri ș.a.) și nealimentare (îmbrăcăminte sport). Orar: 9 - 24.
Partea stângă continuă cu piața (târgul). Aici se pot găsi produse alimentare ca: lactate, verdețuri și nealimentare de tot felul: papuci de plajă, adidași, trocopuri, jucării etc.
Peste drum, pe partea dreaptă este hotelul cooperației.
Hotel UTB - "Codru Moma"* Capacitate de cazare: 204 locuri repartizate în 100 camere cu 2 paturi și 2 apartamente. Masa se asigură la cantina - restaurant proprie. Are recepție, bar, bază de tratament proprie, piscină acoperită și grădină de vară. Preț informativ pentru un loc cazare: 50.000 (11 DM) lei/zi/persoană; pensiune completă 70.000 (14,5 DM) lei. Informații - rezervare locuri la telefon: 057/439134.
De aici suntem deja în cartierul Schmelț. Șoseaua este flancată în drepta de case până la finele cartierului, iar pe partea dreaptă, după bloc, pe latura primei case, este un mic dar cochet magazin.
"ABC Sanco". Găsim aici la prețuri accesibile de toate, produsele alimentare (pâine, conserve, dulciuri, băuturi alcoolice și răcoritoare etc) și produse nealimantere (cosmetice, detergenți). Orar: 8 - 21 zilnic.
Mai amonte după câteva case este amplasată Tabăra de Școlari - Moneasa. Acesta oferă cazare și masă la cele mai mici prețurui. Dispune de 67 locuri de cazare în frumoase căsuțe din lemn de 1-6 locuri, prețul fiind un loc/noapte echivalentul a 4,4 DM. Masa se poate servi la moderna cantină de 80 locuri la prețul echivalent a 5,5 DM. În construcție este și un grup social și baie, nouă pe lângă cele din căsuțe. Mai dispune de bazin exterior, loc de amplasat cortul și rulota. Cazarea turiștilor se face mai ales în timpul școlii, dar și în vacanțe - locurile fiind mai limitate. Mai are teren de sport (tenis, minifotbal, hadbal, volei) bazin exterior. Informații la dl. administrator Petrică Toader, tel. 057/439285 și la ATPS Arad, tel.: 057/253703. (Este o tabără model, iar cantina superbă).
În partea opusă a teberei, dincolo de pârâu, mai stă încă în picioare ruina vechiului cuptor Schmeltz, înconjurată de case, datând de la începutul secolului XVIII-lea. Se poate ajunge la acesta peste podul de la capătul amonte al taberei.
Continundu-ne drumul acum alături de pârâul Moneasa, pe nesimțite părăsim cartierul, drumul devenind nemodernizat. Lăsăm în urmă o frumoasă vilă particulară cu etaj și după cca.500 m de la marginea cartierului, ajunge, la un cochet complex de cabane.
Complex cabane "Dallas"
Cazarea se face în camere duble ale cabanei de lemn, totalizând 38 de locuri în camere cu 2 paturi. Prețul este echivalentul a 6 DM (6 DM - 30000 lei/loc. + apartament cu 4 locuri).
Masa se poate servi în restaurantul cabanei, categoria a II-a având 50 de locuri, iar prețul unei pensiuni complete personă/ zi este de echivalentul a 10 DM (75.0000 lei/pers).
Aici găsim cafe-bar, biliard, discotecă de 80 persoane, bar de noapte 80 locuri etc.
Tel.: 057/439202; 186.
Mai amonte, dar pe partea stângă, este o frumoasă discotecă în aer liber, "Disco ring". Acesta funcționează la Moneasa în perioada mai - octombrie, cu începere de la ora 2100. În perioada de iarnă octombrie - mai, se mută la Sebiș.


Comentarii


Nu există comentarii

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii