Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Munții Carpați - Două peșteri deosebite

Bookmark and Share

Două peșteri deosebite
Medalion Bucegi
Aproape de cabana Babele

Ică GIURGIU, Mircea VLĂDULESCU
(Clubul de speologie "Emil Racoviță" București)


      Istoricul cercetărilor
      Zonele înalte ale masivului ne-au oferit multe surprize plăcute din punct de vedere speologic.
      După explorarea și cartarea parțială, în 1981, a Peșterii nr. 1 din Bucșoiu (2408 m altitudine) ne-am îndreptat atenția și asupra Avenului de sub Babele. Din Catalogul sistematic al peșterilor din România (Goran și alții, 1982) aflam că ar avea 241 m dezvoltare și -41 m denivelare, dimensiuni stabilite de Cercul de speologie Focul Viu București.
      Explorările și cartările noastre au avut loc pe 23 mai 1982, 21 noiembrie 1983, în decembrie 1983, 29-30 septembrie 1984, 28 octombrie și 10 noiembrie 1985. Au participat la ele, în ordinea intrării "în scenă": Ică Giurgiu, Gabriel Silvășanu, Mircea Vlădulescu, Șerban Moldoveanu, Aurelia Mihai, Adrian Purza, Gabriel Miclăuș, Costel Roman, Eva Roman, Gigi Chiriloi, Veronica Oprea, Liviu Grad, Gică Bivolaru. Se stabilea în urma lor un
nou record național de dezvoltare (lungime) pentru peșterile în conglomerat din munții noștri, depășindu-se cu 15 m cifra atinsă în Peștera 1 din Bucșoiu. Avenul de sub Babele era caracterizat, la sfârșitul lui 1985, prin 388 m dezvoltare, 40,3 m adâncime și 70,5 m distanță maximă între punctele cele mai îndepărtate de pe planul peșterii (extensia cavității). Sinteza datelor topografice a fost realizată de Costel Roman și Mircea Vlădulescu. În 1988, Peștera Toșorog (Munții Suhard), explorată de Clubul Montana Onești, a detronat - se pare - recordul nostru, fiind anunțată o lungime de 423 m.
      Între timp, în 1982, pe 20 iunie, Ștefan Vârlan descoperă intrarea în Peștera de pe piciorul Babelor. O săptămână mai târziu ea era explorată și cartată de Ică Giurgiu, Ștefan Vârlan, Manus Vișan: 91 m dezvoltare, 14,9 m denivelare, extensie plan 37,2 m.

      Localizare
      Plecăm pe traseul turistic ce se îndreaptă de la cabana Babele (2206 m altitudine) spre hotelul Peștera. Chiar înainte de a sosi la marginea abruptului numit Cimitirul Elefanților, denivelare inconfundabilă de circa 20 m, vizibilă tocmai din versantul apusean al Bucegilor, de o parte și cealaltă a potecii se află intrările în Peștera de pe Piciorul Babelor (dreapta, într-o mică depresiune de circa zece metri diametru, aflată cu 8 m mai sus de traseul marcat) și în Avenul de sub Babele (stânga, printre denivelările sterpe a ceea ce s-a dorit a fi pârtie de schi).

      Avenul de sub Babele
      Intrarea, situată la 2020 m altitudine, era o pâlnie uriașă la gură (10 x 5 m), adâncă de 8 m, ce se putea coborî fără echipament. Deschiderea a fost aproape în totalitate colmatată, încercându-se nivelarea zonei pentru a o transforma în pârtie de schi. Din acest punct de vedere nu s-au confirmat așteptările pentru că perimetrul afectat, rămas fără bruma de vegetație și sol, s-a transformat într-o spălătură seacă, ce se amplifică de la an la an. Iar în sezonul rece, zilele când se poate coborî pe schiuri de la Babele până spre Valea Ialomiței sunt extrem de puține: ba zăpada nu e bătută, ba are gheață în zonele periculoase, ba apar bolovani imediat ce dă un pic de soare.
      Acum se poate pătrunde în aven destul de greu, printre bolovani. O scară speologică este necesară de obicei și la coborâre și la urcare. Trecuți de zona modificată în urma intervenției umane, pătrundem spre nord-vest într-o galerie destul de spațioasă, înaltă sau largă de mai mulți metri, care apoi se dirijează spre sud-vest și sud, coborând rapid până la -40,3 m.
      Din zona de la baza intrării, spre sud-est, se desprinde o galerie mai strâmtă, cu câteva scurte ramificații.
      Pentru parcurgerea în siguranță a golului subteran mai este necesară prezența unei scări de 10 m, cască, lumină bună și... atenție. Nu este o cavitate ce se pretează vizitelor turistice.

      Peștera de pe Piciorul Babelor
      Intrarea se află la 2030 m altitudine. Galeria ce se profilează nu pare și nu este într-adevăr prea îmbietoare ca aspect. Ea se ramifică într-un parcurs superior și unul descendent, care joncționează spre partea terminală a cavității.
      În prima jumătate a peșterii apare evident conglomeratul pentru ca apoi spațiile să se dezvolte în gresie.

*

      Avenul de sub Babele și Peștera de pe Piciorul Babelor sunt cavități formate ca urmare a tracțiunii exercitate de forța gravitațională asupra abruptului din apropiere. Astfel au apărut, în urma ruperii stratelor de rocă, spații subterane paralele cu abruptul, orientate de la sud-est la nord-vest, penetrabile pentru om. Privind de pe poteca turistică se observă, spre sud, în mod evident, fisura paralelă cu abruptul, lungă de zeci de metri.

Bibliografie
      Ică Giurgiu - Pseudocarst în România - Cercetări Speologice, 1, 1992, paginile 85-88, București, Clubul Național de Turism pentru Tineret
      Mircea Vlădulescu, Ică Giurgiu, Costel Roman - Două cavități pe Piciorul Babelor - Buletin speologic, 11, 1987, paginile 175-184, București, Federația Română de Turism-Alpinism


Autor: Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu
Înscris de: Cătălin Olteanu
Vizualizări: 24143, Ultima actualizare: Marți, 15 Iul 2003Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Orasul Rasnov-Poiana Malaiesti-Valea Malaiesti-Varful si Cabana Omu-Valea Ialomitei-Cabana Pestera-Saua Cocora-Laptici-Cabana Piatra Arsa-Muchia Pietrei Arse-Cabana Furnica

 

Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii