Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Despre Alpinet - Federatia Română de Turism Sportiv

  • Alpinet
  • Federatia Română de Turism Sportiv
Bookmark and Share

Federatia Română de Turism Sportiv

FEDERATIA ROMÂNĂ de TURISM SPORTIV

 

DESCRIERE

 

                   Turismul sportiv este un mijloc ideal atât preventiv cât și curativ de păstrare a sănătății și constituie o adevărată școală uneori aspră , care impune : disciplină , curaj , abnegație și spirit  de echipă .

                   Pregătirea fizică (antrenament) are ca scop formarea și dezvoltarea : rezistenței , forței ,vitezei , îndemânării , deprinderea de a acționa repede și precis chiar și în condiții de oboseală fizică și încordare nervoasă ,precum și în condiții de presiune atmosferică  ridicată sau scăzută .

                   Calitatea fizică de bază este rezistența organismului la efort , timp îndelungat , în condiții grele de anotimp (starea vremii) și stres . Pregătirea , călirea și adaptarea organismului se face treptat prin antrenamente gradate , prin marșuri de zi și de noapte în teren accidentat . Sportivul trebuie să-și formeze deprinderi de ajustare a echipamentului (încălțămintea , rucsacul ) , de reglare a lungimii pasului și a respirației , a ritmului marșului , să observe și să memoreze detaliile de planimetrie și relief din teren . Apoi să învețe orientarea în munți ,alegerea direcției de deplasare în condiții de efort maxim și vizibilitate redusă ; parcurgerea unor trasee pe văi adânci , prăpăstii și creste ; să învețe cum se poate improviza  un adăpost , modul de procurare și pregătirea hranei (Cupa României cea mai dură competiție sportivă care se desfășoară pe perioada de patru zile efective de traseu pentru categoria de vârstă  18 - 35 ani) .

                  Organismul uman trebuie adaptat să reziste la intemperii (vânt , ploaie ,grindină , viscol , ninsoare ) . Trebuie înfrânate actele de bravadă , lipsite de sens și eficiență , individualismul , vedetismul .

                    Atât rezistența cât și forța fizică se dezvoltă prin exerciții și antrenament . Odată cu dezvoltarea calităților fizice se formează calități morale și de voință ca : dârzenia , curajul inițiativa , prezența de spirit , stăpânirea de sine , spirit de echipă , într-un cuvânt simț al muntelui .

 

SCURT ISTORIC

 

                    1 .  Pe plan internațional :  Activitatea de turism este organizată în multe țării , având un caracter de agrement .

                    La această activitate nu este constituită organizații internaționale cu atribuții sportive și nu se organizează competiții oficiale internaționale până la ora actuală .

 

                    2 .  În România : Din prima jumătate a secolului XIX  din inițiative particulare iau naștere o serie de organizații : 1891 se înființează  la București Cercul excursioniștilor ; Societatea Carpatină din Sinaia  (1895) ; Societatea Turiștilor Români (1921) ; Touring - Clubul României (1925) asociație de turism cea mai puternică din țară organizată și pentru protecția naturii prin afilierea cu alte organizații de turism precum Frăția Montană întemeiată în 1921 de Emil Racoviță ; apare o organizație puternică ADMIR (Asociația Drumeților din Munții României 1932)care în martie 1934 cu un număr de 28 de persoane au înființat Clubul Alpin Român si au avut secții noi la Ploiești , București , Pitești , Făgăraș .ADMIR a beneficiat de sprijinul unor mărimi ale societății (în 1939 existau 35 de membri de onoare : principele moștenitor , primul ministru , președintele O.N.T. , prefectul de Argeș , șeful Casei Autonome a Pădurilor Statului  - Curtea de Argeș , șeful Siguranței , scriitorul Emanoil Bocuța , cercetătorul Alexandru Borza . În anul 1940 erau executate marcaje a căror rețea număra 337 km pe poteci în Făgăraș , Piatra Craiului și Iezer - Păpușa . Între ani 1934 - 1944 s - a înființat Federația de Turism având ca președinte pe Ion Udiște - Olt

( șef de serviciu la Uzinele Comunale București și șef al secției de turism a asociației Metropola a muncitorilor din U.C.B. și Societatea de Gaz și Electricitate ).

                - În anul 1925 se înființează Subcomisia de Turism , care în anul 1928 se transformă în Comisia Centrală de Turism  și care pe lângă alte activități se ocupă și de organizarea turismului , sub formă sportivă . Această comisie a funcționat pe lângă  asociația sportivă Stăruința a sindicatelor și succesiv în cadrul diferitelor federații sportive (Federația de Turism ; Federația Română de Turism - Alpinism și Orientare , în 1990 s-a înființat Federația Română de Turism - Salvamont ,Speologie care în baza  Ordinului 149/ 30.03.95  al M.T.S. se desființează și Comisia Centrală de Turism  Sportiv  pe bază de proces - verbal trece la  Federația Română Sportul Pentru Toți  activitatea acestei comisii fiind considerată ca activitate de timp liber nicidecum ca sport , dar în baza referatului CCTS și al Direcției de Competiții din MTS , avizat de Ministrul Secretar de Stat  prof. N. Mărășescu , s-a aprobat : Turismul Sportiv , ramură de sport competițională , de performanță  la categoriile : copii , juniori și seniori (cu limita de vârstă 20 - 60 ani și acordă categorii sportive de clasificare I  și  II ) conform cu complectările din Ref. DSP/MTS   Nr . 752/11.05.1995 ,aprobat de Ministru .

-         Comisia Centrală de Turism Sportiv  în 1994 era condusă de :

președinte   -        ing. POPESCU NICOLAE .

vicepreședinte  -  Mazilu Dan  .

secretar    -          Păduraru Vasile  .

Activitatea Turismul Sportiv în perioada de 20 de ani ( 1974 - 1994) s-a organizat

după cum urmează :

-         Amicii Drumeției  =                                      XX Ediții ;

-         Ștafeta Munților    =                                      XVI  Ediții ;

-         Campionatul Național T.S. =                        V  Ediții ;

-         Campionatul Național al Copiilor la T.S  =  IV  Ediții ;

-         Cupa României    =                                       VI  Ediții ;

-         Cupa de Toamnă   =                                      III  Ediții .

-         Situați  sportivă din 1994 era :

18    Județe = 62 de secții = 640 copii = 465 juniori = 330 seniori

TOTAL SPORTIVI = 1435

INSTRUCTORI  =  62

ARBITRII   =  50       

                - În urma dificultăților apărute de a nu mai putea desfășura această activitate care are o tradiție națională destul de respectabilă , organizațiile cu personalitate juridică s-au întrunit într-o adunare generală la  sediul Comisiei Județene de Turism Sportiv Argeș din Pitești  în data de 21.02. 1998 și au aprobat constituirea Federației Române de Turism Sportiv federație de drept privat de utilitate publică nonprofit în temeiul Legi nr. 21 /1924 ; Regulamentul de aplicare a dispozițiilor  Legii 21/ 1924 ; Decretul 31 / 1954 ; H.G. 405/ 1997 ; Ordinul M.T.S. 419 / 1996 ; Cu avizul Ministrului  M.T.S. nr. 750/ 12.05. 98  către Curtea de Apel  Pitești , în urma căreia s-a primit personalitatea juridică în data de 11 . 06. 1998 . Pe perioada organizării , multe organizații ne mai având continuitate în activitate ( fiind organizații fără personalitate juridică , fiind susținute de sindicate ) și fiind situația tulbure și nesigură până la obținerea personalități juridice a noi federații s-au desființat iar altele și-au schimbat obiectul de activitate astfel numărul mai sus menționat sa micșorat  astfel :

-         Situația sportivă la finele anului 2000 :

12    județe  =  22  de organizații afiliate =  124 copii = 175  juniori  = 25 seniori

TOTAL  SPORTIVI  =  324

INSTRUCTORI   =   22

ARBITRII   =     30

Sportivi de performanță  cu vârsta actuală și clubul de care aparțin :

                 Solomon Corina      20 ani      Alpin Club Sibiu

Sandu Petru            18 ani        Penicilina Iași

Lefter Ștefan           20 ani            , - , 

Eugen  Epure          22 ani        Argessis Pitești

Mihaiela  Bica         21 ani             -

Ana Epure                21 ani            - 

Goanță Tita             34  ani      A:S: Ana IMEP

Moț Ion                    58  ani     Penicilina Iași

Nan Mircea Florian   43 ani     Alpin Club Sibiu

                 Această activitate a fost prezentată până în prezent în următoarele publicații :

Buletin Informativ al C.C.T.S.; în 1840 Ghid de Beletristică  de Gheorghe Asachi ; în 1880 Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor a tipărit între 1881 și 1994 anualul societăți ; în 1901 Alexandru Vlahuță publică România Pitorească ;prima publicație lunară de turism Buletinul Societății academice de turism România(ianuarie 1929 - aprilie 1932 ) ;ziarul bilunar Bucegii din Bușteni  editat de Vasile Teodorescu  între 1911 - 1916 ; Turist Club editat de Compania de Turism pentru Tineret  și Clubul Național de Turism pentru Tineret ;revistă lunară  care prezenta aspecte și din activitatea Turismului Sportiv România Pitorească (debut 1972) ; Almanahuri Turistice ;firma Concept Ltd. În 1997 septembrie apare primul număr al revistei Munții Carpați . Multe alte publicații care se găsesc în tezaurul inestimabil al Bibliotecii Academiei Române .

                 Structura de conducere la sfârșitul anului 2000 :

                 -     președinte         BADEA VALENTIN  provine de la A.S. ARGESSIS  PITEȘTI

-         secretar general SOFIAN CONSTANTIN  provine de la A.S.ANA IMEP .

-         vicepreședinte   DINCĂ CRISTIAN  provine de la C.E.ECOMONT METROU

-                 -             PAUL CHIRIȚESCU  provine de la  A.S. MOLDOSIN .    

                 Sperăm ca această activitate să prospere fiind o activitate pur românească și de tradiție precum am arătat mai sus ținând cont că actuala federație este a poporului Român de pretutindeni și în special al tineretului . Credem că actualei descrieri i se vor adăuga cât mai multe pagini de istorie competitivă .

Prezenta federație este singura din România recunoscută de Ministerul Tineretului și Sportului și funcționează în temeiul Legii Sportului (69/2000).

Puteți trimite materiale diverse la adresa :

FRTS

România, Argeș, Pitești - 0300

Str. Griviței, nr. 1-3

Tel. 095043404

Fax. +48 213443

e.mail frts@go.ro

www.frts.go.ro

 

SECRETAR GENERAL

CONSTANTIN SOFIAN

Autor: Florin Badescu
Înscris de: Florin Badescu
Vizualizări: 18114, Ultima actualizare: Miercuri, 27 Mar 2002Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii FAGARASULUI  
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii