Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Emisiunea Sport Extrem la Radio București


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism și Escaladă - SCURTĂ TROPĂIALĂ ÎN BUCEGI

  • Alpinet
  • SCURTĂ TROPĂIALĂ ÎN BUCEGI
Bookmark and Share

SCURTĂ TROPĂIALĂ ÎN BUCEGI

CREASTA BALAURULUI (BUCȘOIUL MIC)

Deși după anotimp era încă toamnă târzie, zăpezile timpurii din zona montană promiteau o tură în condiții hivernale, plimbarea noastră anticipând turele iernii ce va urma. Cum vremea se anunța deosebit de frumoasă pentru sfârșitul săptămânii, iar condiția noastră fizică era la un nivel destul de scăzut, ne-am propus o tură lungă dar ușoară prin Bucegi. Așa a fost să fie Creasta Balaurului. Telefon la Mălăiești pentru cazare, pregătirea logistică a turei, strictul necesar de bagaje și plecarea din București sâmbătă foarte de dimineață. Cazăm mașina la Gura Diham și în timp ce ne pregătim debarcă lângă noi o gașcă din care cel mai bine o cunoaștem pe Dana Grădinaru. Planul lor: Creasta Balaurului dar spre Omu! De aia n-am găsit locuri la Stație! Ne amuzăm de întâmplare după care ne despărțim. Conform programului pornim spre Poiana Izvoarelor, Pichetul Roșu, Prepeleac, Mălăiești. Popas de bere la Poiana Izvoarelor după care ne continuăm agale drumul bucurându-ne de vremea splendidă. E devreme și facem halte dese din loc în loc să ne prăjim nasurile la soare.

F1a

Ajunși la Mălăiești am fi vrut să ne cazăm dar ceva cunoscuți apropiați de-ai Salvamontiștilor de acolo ocupaseră locurile noastre, așa că trebuie să ne mulțumim cu ce a mai rămas la anexă. Într-un târziu, după mai multe tentative nereușite de a aprinde focul intr-un godin îndărătnic, suntem anunțați că ne putem duce la locurile noastre. Ghinion: îndărătnicul godin nu numai că abia ardea dar scotea un fum de te dădea pe spate. Curajoși, ne așezăm intr-o cămăruță alăturată, neâncălzită, dar mai potrivită parcă micului nostru grup. Și bine am făcut pentru că după o oră a mai apărut o ceată destul de gălăgioasă care, în mod inexplicabil, a fost încântată de camera mai mult cețoasă decât călduroasă. Hotărâți să tragem pe dreapta închidem cele două uși ce ne separă și ne retragem în răcoarea cămăruței și liniștea somnului. Dormim nesperat de bine și la ora 5 dimineața ieșim în aerul rece al dimineții. Ne așteaptă un drum de câteva ore până aproape de Omu. Zăpada e pufoasă și din ce în ce mai mare pe măsură ce luăm altitudine. Pe Hornul principal facem trei pași înainte și unul înapoi dar nu e nici un pericol. Ieșim în Șaua Hornurilor odată cu primele raze de soare. Ne oprim pentru poze și admirăm spectacolul umbrelor dimineții ce se ascund în vale.

F1

De aici starea zăpezii e total diferită: stratul nu prea gros e tare ca asfaltul și alternează cu zone descoperite. Înaintăm ușor și destul de repede.

F2

Decidem să nu mai oprim la Omu și să ne odihnim abia în șaua dinaintea Bucșoiului. Sub noi, imensa căldare a Văii Morarului așteaptă zăpezile iernii și schiorii temerari. Paralelă cu Creasta Morarului și având aceeași orientare geografică, vest-est, Bucșoiul Mic sau Creasta Balaurului este mai puțin accidentată fiind accesibilă oricărui turist bine antrenat.

F3_copy

Nici nu pornim bine și dăm de urmele celor ce au urcat ieri. Din loc în loc sunt intersectate de urme proaspete de copite iar curând avem și o întâlnire plăcută: un țap solitar își face turul de dimineață în fața noastră sau poate își caută tovarășii de ciopor.

F4_copy

F5_copy

 

La început largă, acum creasta se îngustează fără a fi în nici un fel dificilă. Zăpada e minunată, înaintăm fără probleme până la Colții Balaurului, loc din care creasta se tranformă iar în bulevard larg.

F6_copy

F7

Facem pauze dese pentru că e foarte devreme și vrem să ne bucurăm sufletul și retina cu imaginile ce ne înconjoară. În fundul văii se prelinge încet, urcând bătrânește, o ceață destul de deasă în care ne vom pierde și noi dacă nu se va ridica.

F8_copy

Timpul însă se scurge și, spre regretul nostru trebuie s-o luăm la picior. După o scurtă porțiune mai îngustă ajungem la capătul crestei dar nu și la capătul turei. Ne oprim iar la o partidă de bronz înainte de a începe anostul coborâș prin pădurea de jnepeni ce acoperă coasta muntelui până în firul Văii Morarului.

F9_copy

F10

Până la jnepeniș avem parte totuși de un tobogan, chinuit și chiuit: zăpada moale nu ne-a răpit plăcerea alunecării pe călcâie.

F11_copy

Din păcate ceața ne învăluie încet-încet cu o mantie umedă prin care ne vom croi potecă  până deasupra Cantonului de vânătoare Valea Morarului. Odată ajunși aici simțurile noastre sunt agresate din mai multe părți: auzul de muzica la maxim, gustul de mirosul ce se ridică de pe un grătar, setea de vodca și berile participanților la festin. Amețiți, greșim poteca și aproape călcăm în buda locului. Însoțiți de râsete și priviri curioase ne abatem spre drumul cel bun care ne duce în vreo treizeci de minute până în Valea Cerbului. Drumul forestier până la Gura Diham ne dezvăluie un nou mod de parcurgere a traseelor montane: patinajul neartistic-dezarticulat, adică fiecare se descurcă cum poate pe gheața peste care curge apa de pe versantul din dreapta. La cabană e ceva agitație, ATV-uri și jandarmeria montană se fâțâie de colo-colo. În timp ce ne strângem lucrurile apare și ceata Danei, de la care aflăm și motivul: un accident pe Valea Cerbului, din fericire doar ceva coaste rupte. De, se mai întâmplă!  Schimbăm impresii după care ne vedem fiecare de drumul nostru. A fost o tură frumoasă, nu suntem prea obosiți dar nici foarte zburdalnici.

Așteptăm iarna adevărată cu cine știe ce ture!

Echipa noastră: Octavia Borteș, Daniel Drughi, Viorel Borteș.

Autor: Viorel Borteș
Înscris de: Viorel Borteș
Vizualizări: 9127, Ultima actualizare: Joi, 14 Feb 2008Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii BUCEGI  


O poză: [N-am găsit]

Un articol: [N-am găsit]

Un traseu:
Sinaia-Hotel Alpin-Cabana Varful Cu Dor-Valea Izvorul Dorului-Saua Laptici-Vilcelul Laptici-Cabana Pestera

 

Comentariu
Gloria-Ioana Demidov Gloria-Ioana Demidov, Marți, 19 Feb 2008, 11:31

Frumoasa tura! Eu n-am facut nici hornurile si nici Bucsoiul... inca:-D

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii