Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra CraiuluiMarathon 7500Bike marathon 4 MountainsCazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Știrile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Speologie - Stagiul naţional de topografie şi cartografie subterană

  • Alpinet
  • Stagiul naţional de topografie şi cartografie subterană
Bookmark and Share

Stagiul naţional de topografie şi cartografie subterană

Perioada: 24-30 mai 2004
Organizare: Societatea Română de Speologie și Carstologie în colaborare cu C. S. Rhinolophus Lupeni și Fundația Salvamont Lupeni, sub egida Institutului de Speologie "Emil Racovitză" București și a Școlii Naționale de Speologie.

Zona:  Județul Hunedoara - Câmpu lui Neag - Cheile Buții.

Participare:

 

1) Marius Vlaicu - SRSC - responsabil stagiu     Marius Vlaicu
2) Viorel Horoi (Roco) - SRSC - lector
3)  Marius Ristache - SRSC - lector
4)  Romeo Perlik - SRSC - lector
5)  Radu Pușcaș - SRSC - "Prusik" Timișoara - lector
6)  Dan Chirilă - "Hades" Ploiești - lector  
7)  Alexandru Petculescu - SRSC
8)  Diana Petculescu - SRSC
9)  Eduard Zaiu- "Rinolophus" Lupeni - organizator
10) Emil Ciochia (Ciombe) - "Rinolophus" Lupeni - bucătar
11) Ion Palyușoc (Goe) - "Rinolophus" Lupeni - organizator
12) Marius Moraru - "Rinolophus" Lupeni - organizator
13) Nelu - "Rinolophus" Lupeni - organizator
14) Alin Haidu - Fundația Salvamont Lupeni
15) Petrică Mureșan - acompaniator
16) Marta Mureșan - acompaniator
17) Marius Nemeș - acompaniator
18) Florin Rus - acompaniator
19) Valentina Ristivan - "Hades" Ploiești - acompaniator
20) Ion Constantin - "Hades" Ploiești - acompaniator
21) Sorin Enache - SRSC - cursant anul III
22) Valentin Filimon - SRSC - cursant anul III
23) Ciprian Ionică - SRSC - cursant anul III
24) Ionuț Popa - SRSC - ISER - cursant anul I
25) Corina Gheorghiu - SRSC - ISER - cursant anul I
26) Nae Augustin (Gusti) - SRSC - ISER - cursant anul I
27) Cristina Cizmaș - "Politehnica" Cluj - cursant anul I
28) Tudor Porumb - "Proteus" Hunedoara - cursant anul I
29) Dumitru Eduard (Edi) - "Focul Viu" București - cursant anul I
30) Ileana Bocanciu - "Chindia" Târgoviște - cursant anul I

Descriere:

Duminică 23 mai 2004 Nesperat de repede, iată-mă plecată într-o nouă călătorie! Familia m-a condus până la gară, amplificându-mi nodul din gât (nu-mi place să-mi las copiii pe peron, de obicei îi iau cu mine sau plec fără să-i văd) . În gara Fieni nu era nimeni la bilete, așa că am mers până la Titu cu "nașa". De aici am reușit să-mi iau bilet, direct până în Petroșani.

Luni 24 mai 2004 La miezul nopții (23: 55) am plecat din București cu acceleratul 1691, ajungând la Filiași la 03: 29 (de somn nici n-a putut fi vorba...) Din Filiași am luat un personal, care ne-a dus până în stația Valea Sadului (6: 00) , de unde am fost preluați de autobuze până la Petroșani (7: 00) . De aici, cu două microbuze până la Uricani, apoi cu un autobuz până la Câmpu lui Neag și încă o haltă per pedes, am reușit să ajung la bază la ora 10: 15, la o casă particulară în apropierea Cheilor Buții și a cabanei omonime. Am făcut cunoștință cu participanții și cu împrejurimile, iar spre seară am mers până la Complexul Cheile Buții.

În jurul orei 21: 00 a început prima lecție teoretică: "instrumente pentru cartare". A durat destul, și am reușit să ne culcăm abia pe la 24: 00. Deoarece în camere nu mai erau locuri, mi-a revenit un fotoliu pat pe o terasă închisă cu folie. Pentru cât a fost de frig în prima noapte, pot să spun că am dormit chiar bine, mai ales din cauza oboselii acumulate.

Marți 25 mai 2004 Contrar vechiului meu obicei, m-am trezit prima și am început deja să mă pregătesc, stimulându-i și pe alții. Frigul era tăios, de căldură în camere nici nu putea fi vorba, oricum micul dejun se servea afară (pentru cei care optaseră să mănânce "la comun" contra cost) ca și lecțiile teoretice care au început la ora 9: 00. Ni s-a făcut o prezentare generală a zonei, în special din punct de vedere geologic. Apoi am fost împărțiți pe echipe și am făcut niște măsurători simple, pe o drumuire în curte, completând datele în tabel și realizând desenul. La ora 13: 30, după pregătiri cam lungi, am plecat pe valea Rostoveanu, care se varsă în Jiul de Vest în apropiere, la Peștera Rostoveanu 2, unde am început măsurătorile în interior.

Am cartat circa 7m de galerie, notând toate datele necesare pentru întocmirea hărții, iar la ora 16: 00 eram înapoi, gata de a o transpune pe hârtie milimetrică (nu înainte de a mânca desigur...) .

Seara târziu, după masă, am urmărit o proiecție de diapozitive, interesantă și instructivă, prezentată de Roco. Din a doua seară am cedat fotoliul și m-am mutat într-o cameră, în care aveau să sosească peste noapte și cei trei membri de la "Hades" Ploiești.

Miercuri 26 mai 2004 Deșteptarea la 7: 30, micul dejun și pregătirea de drum. Din păcate nu toată lumea era așa matinală ca mine, băieții de la Hades erau foarte obosiți (merseseră toată noaptea) , iar noi depindeam de mașina lor (o dubă care ne-a înghițit aproape pe toți) . Am urcat pe Valea de Pești, trecând pe lângă barajul omonim, până la Peștera de Gheață pe care am vizitat-o preț de o jumătate de oră. Apoi ne-am întors câțiva km până într-o poiană; ne venea să ne tolănim ca șopârlele la soare, dar ne-am echipat și am intrat în Peștera lui Intzi (11: 50) peșteră complet necartată. Echipa noastră, formată din Tudor, Edi și cu mine și coordonată de Romeo, a fost preluată de Dan, împreună cu care am cartat o zonă, un meandru asemănător cu cel din Rătei și o galerie laterală ascendentă, care după ce își schimba direcția, debușa printr-un puț în același meandru, dezvoltat pe o diaclază.

La ora 15: 00 am plecat de la Peștera lui Intzi, către tabără. Abia așteptam să văd dacă pe desen puțul "bate" pe ultima viză și m-am apucat imediat de treabă. Din păcate dezamăgirea a fost foarte mare; le-am sucit pe toate părțile, dar era clar că cel puțin o viză este greșită. Așa că munca noastră din acea zi nu a avut nici o finalitate pe hârtie... Seara din nou proiecție de diapozitive, care ne-a mai alinat din supărare.

Joi 27 mai 2004   Ne-am trezit devreme și am reușit să plecăm mai repede. Eram atât de hotărâți să descoperim greșeala, încât aceasta s-a arătat "din prima". Așa cum ne așteptam, o viză fusese greșit dată, având direcția aproximativ bună dar sensul invers. Am continuat apoi măsurătorile până ne-am întâlnit cu echipa cealaltă, după are am început să cartăm tronsonul care ni se cuvenea pentru ziua respectivă, adică un puț de circa 5m și galeria de la ieșire. Întorși în tabără, ne-am apucat imediat de lucru, măsurătorile fuseseră de astă dată bune, dar din păcate eram în urmă cu hărțile, așa că am stat până pe la 2 noaptea să recuperăm. Frigul era tăios, căldura, un adevărat răsfăț...

Vineri 28 mai 2004    După micul dejun, din nou îmbarcarea, în mașini mici de astă dată, ("Hades"-ul plecase) și debarcarea la Peștera cu Meandre. După o intrare "presată" la maxim și o scurgere într-un puț,  ne-au fost repartizate din nou tronsoanele pentru cartat. De astă dată am avut mai multă libertate; doar Radu era cu noi și făcea "naveta" de la o echipă la alta sau cotrobăia de unul singur, prin toate cotloanele... Echipa începuse să se închege, fiecare știa ce are de făcut, ne înțelegeam din ce în ce mai bine, dar din păcate munca la cartare este mult mai "statică" decât explorarea de exemplu, așa că la ieșire eram cam rebegiți și soarele ne-a făcut tare bine. Ne-am întors pe jos, bucurându-ne de căldură și peisaj și chiar am cântat pe trei voci cu gândul la berea care ne aștepta...

De astă dat și harta a mers "ca pe roate" și am reușit să terminăm, acordând mai mult timp somnului, deoarece urma "ziua cea mare", ziua în care trebuia să demonstrăm ce am învățat în această săptămână.

Sâmbătă 29 mai 2004   Cu toate instrumentele pregătite, am pornit din nou la drum, spre Peștera Rostoveanu 2, unde ni s-au indicat zonele de cartare. De astă dată Romeo însoțea ambele echipe de anul I, dar el nu mai avea decât rolul de fotograf, fără a ne mai putea da vreo indicație.

Dezvoltarea minimă pe care trebuia să o măsurăm era de 25 m, așa că pe la ora 13: 00 am reușit să terminăm. Ne-am întors în tabără și ne-am apucat imediat de lucru. O scurtă pauză de masă, apoi din nou la treabă. Am realizat harta care după măsurători, însuma 34m dezvoltare.

La ora 21: 00, creioanele au fost lăsate jos și lucrările predate, împreună cu cele din zilele precedente, pentru a putea fi evaluate. În sfârșit puteam să respirăm ușurați, masa festivă ne aștepta, la fel și focul de tabără. Din păcate lipsea o chitară, iar oboseala acumulată de o săptămână, ne-a făcut să ne retragem pe la miezul nopții.

Duminică 30 mai 2004 Ultima zi, ziua evaluărilor, ziua despărțirilor. După ce bagajele au fost strânse și camerele lăsate în ordine, s-au comunicat rezultatele, care au arătat cam așa:

REZULTATE STAGIU

Prenume

Par

curs

Prac

tic

Teoretic

Fi

șe

Compor

tare

Nota

finală

Califi

cativ

Rotun

jire

Ileana

 9

8

8, 9608

9, 4

10

7, 47216

FB

8, 5721

Tudor

9

8, 8

8, 7157

7, 7

10

7, 08314

B

8, 1831

Corina

10

9, 1

8, 5882

7, 7

10

7, 25765

B

8, 3576

Augustin

10

8, 5

8, 5490

8, 8

10

7, 46980

FB

8, 5698

Ionuț

10

7, 6

5, 1569

2, 7

10

5, 57137

B

6, 6713

Eduard

9

7, 3

6, 8725

6, 6

10

6, 49451

B

7, 5945

Cristina

10

9, 8

7, 9706

8.3

9, 8

7, 21412

B

8, 3141

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul III

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentin

9, 5

8, 25

6, 4314

 

9

8, 2953

B

 

Ciprian

9

8, 5

6, 4118

 

9

8, 2279

B

 

Sorin

9

7, 52

5, 7451

 

9

7, 8162

B

 

După ce am primit diplome și felicitări, cu părere de rău că nu am mai avut timp să vizităm și cheile Buții, ne-am îmbarcat pentru plecare.

Echipa noastră, fiind deja sudată, a rămas împreună cu lectorul ei Romeo, care s-a îndurat să ne scoată la liman. Pe Tudor l-a lăsat în Sibiu, iar pe mine și pe Edi în Predeal de unde ne-a preluat Marius până în Sinaia, respectiv până acasă. (23: 30)

Mihnea, băiețelul meu, mă aștepta stoic, să-mi spună ultimele noutăți: "mami mi-a ieșit măseaua mințească" și "în cartier la noi a venit o cățea foarte puricoasă și rea care nu ne lasă să ne apropiem de puii ei". Abia mai stăteam în picioare de oboseală, și nu știam dacă să râd sau să plâng... Un lucru era sigur: eram din nou acasă!

Doresc să mulțumesc pe această cale, tuturor participanților, organizatorilor și lectorilor și să constat din nou, această imensă cantitate de implicare voluntară pe care o presupune realizarea unor astfel de acțiuni. Felicitări tuturor și sper să ne vedem la anul la următorul stagiu!

            

Ileana Bocanciu  - Asociația de Turism "Chindia" Târgoviște

Autor: Ileana Bocanciu
Înscris de: Ileana Bocanciu
Vizualizări: 13055, Ultima actualizare: Joi, 3 Iun 2004Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RETEZAT  
Comentariu
Mihai Cernat Mihai Cernat, Miercuri, 9 Iun 2004, 1:50

Felicitari!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii